Dojrzałość od kuchni
Od stycznia 2020 roku w naszej Placówce realizowany jest projekt „Dojrzałość od kuchni”. Celem projektu poprzez organizację i prowadzenie działań twórczych jest rozwinięcie wśród młodzieży kompetencji społecznych oraz umiejętności wyznaczania sobie celów i dążenia do ich realizacji. Podczas zajęć z projektu organizowane są warsztaty kulinarne, poprzedzone spotkaniami z dietetykiem, lokalnym szefem kuchni oraz specjalistą od savoir - vivre. Jednym z zadań będzie również przygotowanie dokumentacji fotograficznej- fotografowanie na bieżąco przygotowanych i gotowych już dań. Zrobione przez wychowanków zdjęcia wraz z gotowym przepisem trafią do „Przepiśnika”- książki kucharskiej. Podsumowaniem projektu będzie kolacja finałowa. Realizacja projektu to przede wszystkim wspaniała zabawa, ale również nauka pracy w grupie i nawiązanie kontaktów z innymi ludźmi i instytucjami.
Koordynator
Piotr Szurgot