2020- Dojrzałość od kuchni.
Od stycznia 2020 roku w naszej placówce realizowany był projekt „dojrzałość od kuchni”. Celem projektu było organizowanie i prowadzenie działań twórczych a także rozwinięcie wśród młodzieży kompetencji społecznych oraz umiejętności wyznaczania sobie celów i dążenia do ich realizacji. Podczas zajęć z projektu organizowane były warsztaty kulinarne, poprzedzone spotkaniami z dietetykiem, lokalnym szefem kuchni oraz specjalistą od savoir- vivre. Jednym z zadań było również przygotowanie dokumentacji fotograficznej- fotografowanie na bieżąco przygotowanych i gotowych już dań. Zrobione przez wychowanków zdjęcia wraz z gotowymi przepisami trafiły „Przepiśnika”- książki kucharskiej. Podsumowaniem projektu była kolacja finałowa w miesiącu listopadzie 2020 roku. Projekt „Dojrzałość od kuchni” dał wychowankom przede wszystkim wspaniałą zabawę, ale również naukę pracy w grupie i nawiązywanie kontaktów z innymi ludźmi i instytucjami.
koordynator
Piotr Szurgot