Kalendarz
Artykuły
Podczas wakacji wśród wychowanków Oddziału III został ogłoszony konkurs plastyczny pod tytułem „Moja miejscowość” . Wychowawcy zachęcali uczniów do prezentacji swoich zdolności poprzez przedstawienie prac plastycznych z zastosowaniem różnorodnych technik . Do stworzenia prac dzieci wykorzystały różnorodne materiały takich jak papier, farby, czy ołówek .Uczniowie otrzymali nagrody w postaci słodyczyoraz dyplomów. Konkurs miał na celu przedstawienie w plastycznej formie wyróżników regionu z którego pochodzą, miał ukazać piękno i niepowtarzalność malowniczych zakątków, walory krajobrazowe, bogactwo przyrody oraz urok zabytkowych budowli . Niewątpliwie wpłynął on na pogłębienie więzi emocjonalnej ucznia ze środowiskiem. Przyczynił się do poznawania regionu poprzez samodzielną działalność badawczą i plastyczną.
Malwina Furmańska
Bogdan Kokot-Skrobek
Magdalena Tomczak
2021- Konkurs plastyczny WAKACJE
Czytaj więcej o2021- Konkurs plastyczny WAKACJEPodczas wakacji wychowankowie z Odziału III mieli możliwość skorzystania z zajęć kulinarnych. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. Celem programu było wykształcenie u uczestniczących w nim dzieci praktycznych umiejętności kulinarnych, bardzo przydatnych w codziennym życiu, doskonaleniu umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem gospodarstwa domowego, poznania zasad zdrowego odżywiania się i jego znaczenia dla organizmu. Miałyrównież na celu rozwijanie postawy twórczej, przyczyniającej się do pełniejszego rozwoju osobowości dziecka. Ważną rolę odgrywały zajęcia praktyczne, podczas których wychowankowie, zdobyli umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom wychowankowie integrowali się, uczyli się wsółpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne były bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy. Program wychodzi naprzeciw zainteresowaniom dzieci.
Malwina Furmańska
Bogusław Kokot-Skrobek
2021- Zajęcia kulinarne
Czytaj więcej o2021- Zajęcia kulinarneW związku z realizacją zadań ekologicznych w Zespole Szkół Specjalnych w Lubiążu od wielu lat uczniowie angażują się w organizację Szkolnego Dnia Ziemi. W bieżącym roku szkolnym ze względu na obostrzenia pandemiczne zaplanowane zostały prace na rzecz otoczenia szkoły. Z pozyskanych środków zakupione zostały sadzonki wieloletnich kwitnących krzewów i drzew, które uczniowie w zakresie ergoterapii pod nadzorem nauczycieli rozplanowali i posadzili wokół szkoły. Podczas tych zajęć uczniowie zdobyli wiedzę na temat znaczenia roślin w życiu człowieka, ich pozytywnego wpływu na czystość powietrza. podopiecznych. Następnie w swoich zespołach wykonali plakaty dotyczące zanieczyszczeń powietrza. Z pozyskanych środków zakupione zostały prócz sadzonek i narzędzi przybory szkolne dla wszystkich zaangażowanych w działania uczniów. Przed naszą szkoła z roku na rok robi się piękniej.
Joanna Sikorska