2021- Zajęcia kulinarne
Podczas wakacji wychowankowie z Odziału III mieli możliwość skorzystania z zajęć kulinarnych. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. Celem programu było wykształcenie u uczestniczących w nim dzieci praktycznych umiejętności kulinarnych, bardzo przydatnych w codziennym życiu, doskonaleniu umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem gospodarstwa domowego, poznania zasad zdrowego odżywiania się i jego znaczenia dla organizmu. Miałyrównież na celu rozwijanie postawy twórczej, przyczyniającej się do pełniejszego rozwoju osobowości dziecka. Ważną rolę odgrywały zajęcia praktyczne, podczas których wychowankowie, zdobyli umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom wychowankowie integrowali się, uczyli się wsółpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne były bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy. Program wychodzi naprzeciw zainteresowaniom dzieci.
Malwina Furmańska
Bogusław Kokot-Skrobek